keskiviikko 31. joulukuuta 2014

RavintoAvaimen vuosi 2014


Mitä? Missä? Milloin?

Nyt on taas se aika, kun saan kiittää ja kumartaa menneestä vuodesta! Tilikausi on viittä vaille valmis ja on tilinpäätöksen aika: Mitä jäi käteen, mieleen, vyötärölle, hampaankoloon, lautaselle ja ensi vuoteen? RavintoAvaimen vuosikatsaus ei arvioi asioita euroina tai sentteinä (paitsi vyötäröllä), koska ravintoa, terveyttä ja hyvinvointia ei mielestäni voi rahalla mitata. Kehityskeskustelu on silti yhden naisen hallituksessa paikallaan. Riittävätkö äänet jatkoon vai onko syytä heittää RavintoAvain naulaan ja keksiä jotain muuta tilalle? 

Arvostelijoita ja epäilijöitä riittää RavintoAvaimen matkalle. Mitä ruotsin ope voisi tietää ravinnosta ja hyvinvoinnista? Nelikymmenvuotisella käyttäjäkokemuksellahan ei ole mitään merkitystä meidän tiedeyhteiskunnassa! Päätökseeni vaikuttivat silloin monet tekijät, mutta päällimmäisenä oli halu jakaa sitä ravinnon tuomaa hyvinvointia muillekin ja sillä tiellä ollaan. Ja tulipahan sitä kouluttauduttua myös ravintoneuvojaksi Ruotsissa, kun olin jo muutenkin siihen suuntaan kallellaan. Itse asiassa epäilijät ovat vain antaneet vauhtia ja lisänneet intoa tehdä tätä työtä. Media on myös edesauttanut omalta osaltaan. Aina kun LCHF-ravinto (karppaus ja vähähiilarisuus) on lytätty otsikoissa, niin yhteydenottoja suorastaan satelee.

RavintoAvain on ollut valmis tarttumaan työhön kuin työhön: luentoja, leivontakursseja, ruoanlaittoa, elämäntapamuutos-kursseja, messuja, yksilöllistä ohjausta, kirjekursseja, kehittämistyöryhmää jne. Kiinnostus ravintoa kohtaan kasvaa koko ajan ja moni on jo löytänyt ratkaisun ravinnosta. Liian moni on kuitenkin vielä ravinnon ”katvealueella” - saavuttamattomissa – uskoen sokeasti ohjeisiin, jotka eivät vaan toimi – ainakaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Saan paljon palautetta ja kommentteja LCHF-ravinnon puolesta ja vastaan, mutta myös kiitosta oikealle polulle ohjaamisesta. Vastavirtaan kulkeminen ei aina ole helppoa ja mielipiteitä löytyy joka lähtöön. Onneksi olen kouliintunut vastustukseen jo reilun 10 vuoden ajan toisaalla – ruotsin kielen open hommat eivät siis menneetkään hukkaan! Ei tarvitse olla oikeassa tai väärässä – voin vain jakaa neuvoja niille, jotka ottavat niitä ilolla ja kiitollisin mielin vastaan. Oma oivallus vie sitten mennessään, jos niikseen on, eikä sitä tarvitse muille selitellä. Ota tai jätä – palaan asiaan, jos ei nyt ole oikea hetki.
Jokainen RavintoAvaimen vuosi on tuonut ja luonut jotain uutta tullessaan. Tämän vuoden uusista luentoaiheista nousi suosikeiksi Naiset & Hormonit ja Kakkostyypin diabetes & ravinnon mahdollisuudet. Ruoanlaittokurssit ovat olleet myös mukavia - jopa hauskoja - kohtaamispaikkoja kaikille karppiruokaan hurahtaneille. Ja VOI sitä naurun määrää – ilolla on tehty ja hyvillä mielin syöty ihan karppiähkyyn asti! Kevään LCHF-risteily 2014 oli myös mielenkiintoinen avaus joukkojen kokoamiseen yhteisen asian äärelle. Ja jatkoa seuraa keväällä 2015. Yksi kevään mielenkiintoisista projekteista on RAY:n rahoittama Ruoka ja riippuvuus -projekti, joka starttasi käyntiin vieden viestiä syömiseen liittyvästä problematiikasta koko Suomen tietoisuuteen. RavintoAvain on mukana suunnittelu- ja kehittämistyöryhmässä ja tekee tätä työtä myös omalta osaltaan käytännön tasolla. Syksy toi tullessaan myös aivan uusia yhteyksiä Tampereelle. RavintoAvain aloittaa ensi keväänä yhteistyön Amplia Klinikan kanssa ja luentojakin on tarjolla Tunnekeskus Lumpeenkukassa.

Kiitollisin mielin suljen RavintoAvaimen oven tähän vuoteen. Olen kiitollinen jokaisesta yhteydenotosta, palautteesta, luennosta, kurssista, kohtaamisesta ravinnon ja hyvinvoinnin hyväksi. RavintoAvaimen kulisseissa on myös monia ihania ihmisiä, jotka auttavat, tukevat ja seisovat rinnalla. Kiitos myös kaikille teille – RavintoAvain on saanut ympärilleen juuri oikeita ihmisiä. Tämän kehityskeskustelun päätteeksi hallitus on päättänyt, että JATKOON! Tapaamisiin siis ensi vuonnakin! RavintoAvaimen kotisivujen Tapahtumakalenterista voit seurata, missä mennään...

P.S. Sillä välin, kun muut tahot keskittyvät viilaamaan tieteen pilkkuja paikoilleen, niin RavintoAvain keskittyy olenNAISEEN:

Motto: Syö oikein - voit paremmin!
Missio: Suomalaiset kuntoon ravinnolla! – Suomi nousuun hyvinvoinnilla!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta tai jätä yhteydenottopyyntö!