tiistai 26. maaliskuuta 2013

Yrittäjäystävällinen ravinto - tervettä menoa tulevaisuuteen!

-->
Omistan tämän blogikirjoituksen erityisesti kollegoilleni eli yrittäjille – yksinyrittäjille ja pienyrittäjille. Meitä on moneksi, mutta monista ei ole meiksi! - vai miten sitä sanotaan. Osallistuin viime lauantaina Keski-Suomen Yrittäjien järjestämään Aamu hyvinvoinnille –tapahtumaan Jyväskylässä. Yrittäjät perheineen oli kutsuttu ihanalle hotelliaamiaiselle, jonka jälkeen saimme tietoutta yrittäjien jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä ja siitä, mitkä tekijät ratkaisevat yrittäjän selviytymiseen bisneksen arjesta ja siihen linkitetystä sosiaalisesta viitekehyksestä eli perheestä ja  ystävyyssuhteista. Aamupäivän puheenvuorojen jälkeen pääsimme nauttimaan vielä kylpylän rentouttavasta vaikutuksesta. Päivä oli onnistunut ja vastasi odotuksia – ainakin ihan erilainen aloitus viikonlopun vietolle.

Aamun puheenvuorot herättivät minussa erilaisia ajatuksia ja piti oikein ryhtyä miettimään jaksamista ja hyvinvointiasioita yrittäjänäkökulmasta. Me olemme aika sitkeää porukkaa jo ihan tilastojenkin puolesta. Sairauspoissaolot ovat minimissä, teemme töitä laskematta tunteja, venymme tarvittaessa ylisuorituksiin ja työtä & vapaa-aikaa on joskus vaikea erottaa toisistaan. Kiirettä pitää aamusta iltaan, syömme sitä sun tätä jos ehdimme ja harrastamme liikuntaa jos jaksamme. Varastamme liian usein lisätunteja yöunesta ja moni elää todeksi jatkuvaa kroonista aikapulaa. Perheet ja muut sosiaaliset suhteet vaativat omansa ja samalla pitäisi vielä huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisestaankin. Useimmat hengästyvät jo pelkästä ajatuksesta ja monia ahdistaa, kun ratkaisuksi aina tyrkytetään vaan liikuntaa… Kyllähän sitä liikkuisi… jos olisi aikaa… jos jaksaisi… jos löytyisi sellainen mieluinen laji… jos saisi ensin painon putoamaan… jos olisi joku kaveri jne. Liian monta muuttujaa yhdellä kertaa ratkaistavaksi – vai onko?

Vanha viisaus sanoo, että ihminen ehtii tehdä kaiken sen, mitä pitää tärkeänä. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että priorisoimme jatkuvasti asioita ja teemme sen pohjalta valintoja. Helpotan priorisointia ja valintoja antamalla vain kaksi vaihtoehtoa: Kumpi sinusta on tärkeämpää liikunta vai ravinto? Helpotan vielä hieman… Kumpaa et voi elää ilman? Aivan – Ilman ravintoa ei ole elämää ja koskaan sinulla ei ole vielä ollut niin kiire, että et olisi aina jossain välissä ehtinyt syödä edes jotain. Jotta jaksaisit ja voisit hyvin  - kenties paremmin kuin ennen - kannattaa panostaa ravintoon, joka tuo sinulle lisää työtehoa, vähentää sairauslomapäiviä, normalisoi painoa, antaa mahdollisuudet hyvinkin epäsäännöllisiin ruoka-aikoihin, parantaa unenlaatua ja laittaa sinut liikkumaan ”taloudellisesti” periaatteella minimiajasta maksimihyöty. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta voin luvata, että olet tekemisissä elämäsi tilaisuuden kanssa, jota et tule katumaan. RavintoA vain ja kroppakaupalla hyvää oloa!

Yrittäjäystävällinen ravinto – mitä se on? Se on luonnollista aitoa ravintoa ilman turhia lisäaineita. Siinä palataan juurille – aikaan ennen eineksiä ja sokerivallankumousta. Yrittäjäystävällinen ravinto perustuu perusraaka-aineisiin: monipuolisiin kasviksiin, kalaan, lihaan siipikarjaan, kananmuniin, aitorasvaisiin maitotuotteisiin, kotimaisiin marjoihin ja hedelmiin. Sen tavoitteena on pitää verensokeri mahdollisimman tasaisena, jotta työteho säilyy samanlaisena koko työpäivän ajan. Aamu alkaa aamupalalla, jolla jaksaa hyvin tehdä töitä 4-5 tuntia ennen lounasta. Ravintotietoinen lounas antaa energiaa ainakin seuraavaan 5-6 tunnin työskentelyyn ja päivällisen aikaan oletkin sitten jo kotona. Yrittäjäystävällisen ravinnon avulla et kaipaa välipaloja ja sammalla vältyt epäterveelliseltä napostelulta. Nyt jos koska on viisasta laittaa palaverin pullat pannaan ja sämpylät sivuun – kanna kortesi kekoon muidenkin terveydeksi! Riittävästi vettä päivän aikana takaa parhaimman lopputuloksen! Jos edelleenkin epäilet, että näin ei voi elää – olet väärässä. Meitä on jo tuhansia, jotka olemme ottaneet niskalenkin ravinnosta ja terveyden avaimet  omiin käsiimme. Parempi karvas totuus kuin makea valhe tai emävalhe: Se pahis ei ollutkaan rasva vaan SOKERI! P.S. Lisää aiheesta esim. aiemmasta blogipostauksessa: Kumman kaa – sokerin vai rasvan?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta tai jätä yhteydenottopyyntö!