keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kumman kaa – sokerin vai rasvan?

Sitähän sää  kysyit - näin uuden vuoden alkaessa. On tullut tehtyä lupauksia ja taas niitä olisi sitten lunastettava, kun kerta tuli luvattua, vannottua ja valat annettua. Mutta miksi? Vuodesta toiseen samat konstit käytössä ja aina vaan uudestaan ja uudestaan - ihan kuin aikoinaan niissä teletapeissa – toistettiin ainakin pariin kertaan, että oppi ja oivallus menisi perille. Mutta minulle ei ole edes parit kerrat riittäneet, kun aina vaan on pitänyt kymmeniä kertoja toistaa sitä yhtä ja samaa – syö vähemmän ja liiku enemmän – vuodesta toiseen. Ja mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sitä vähemmän olisi pitänyt syödä ja sitä enemmän olisi pitänyt liikkua, jotta yhtälö olisi toiminut toivotulla tavalla. Jo Einstein on aikoja sitten todennut, että ”Mielipuolisuuden määritelmä on, että toistetaan samaa asiaa uudelleen ja uudelleen, mutta odotetaan eri lopputulosta.” – Sopii myös hyvin tähän jatkuvaan vuosittaiseen kamppailuun kiloista ja iloista.

No, kumman kaa? Jompi kumpi pitää valita – sokeri tai rasva, että ei tarvis olla kohta kummallisten kaa. Liian moni valitsee vielä orjallisesti molemmat ja tasapainoilevat syömisiensä kaa pitkin vuotta. Ja vaikka minäkin käytin keijua, niin en silti alkanut leijua – ainakaan keveyden puolesta. Viimeisin markkinamiesten keksintö on alentaja – tuo mieleen vanhan ajatuksen siitä kuinka ne, jotka itsensä alentavat ylennetään – tällä kertaa varmaan margariinitaivaisiin. Viimeisintä totuutta on jaettu yli 30 vuotta ja liian moni on jo nyt kunnallisten kaa – terveysongelmien takia!

Uusi Suomi ottaa kuvainnollisesti ohjat käsiin vuoden ensimmäisenä päivänä ja laittaa myös lusikkansa soppaan ravintoasioiden osalta uutisoinnissaan. Tätä arkista ainetta”pitäisi säädellä kuten alkoholia” – Vaikuttaa 35 milj. kuolemaan vuosittain.” Rohkea veto tuoda Kalifornian yliopiston tutkijaryhmän ehdotus päivänvaloon – Sokeri voi olla jopa luultuakin epäterveellisempää! Niinpä, uuden tutkimuksen valossa sokeri aiheuttaa lihavuutta, mikä puolestaan edesauttaa sairauksien puhkeamista kuten diabeteksen, sydäntautien ja syövän. Tämän lisäksi tiedetään, että sokeri heikentää aineenvaihduntaa, nostaa verenpainetta, vaikuttaa hormonitoimintaan ja haittaa myös maksan toimintaa (rasvamaksa). Ei ihme, että sokeria pidetään myrkyllisenä aineena kaikkine lukuisine sivuvaikutuksineen. Tämän kaiken lisäksi sokeri aiheuttaa monille erittäin kovaa riippuvuutta.

Palan painikkeeksi ja puolustukseksi muutama huomio myös rasvasta. Rasva ei nosta verensokeria ja siten ei vaikuta diabeteksen syntyyn, sydän käyttää energianaan pääasiallisesti rasvaa, syöpäsolut eivät pysty hyödyntämään rasvaa energianaan, rasva ei nosta verenpainetta, mutta tasaa veren rasva-arvoja. Tiedoksi myös, että rasvamaksa ei johdu rasvasta, vaan sokerista, joka rasvoittaa maksaa.

No, olisiko syytä miettiä uudestaan Kumman kaa? Kummallisten kaa? vai Kunnallisten kaa?

P.S. Syömme sokeria kolme kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten. Tämän lisäksi pitää muistaa, että kaikki hiilihydraatit (perunat, pastat, riisit, leivät) muuttuvat elimistössä glukoosiksi. Ei ihme, että elimistö reagoi tällaiselle glukoosikuormalle. Haastan Sinut sokeriholismista eroon - TERVEYTESI tähden!   

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta tai jätä yhteydenottopyyntö!