keskiviikko 29. elokuuta 2012

Karppaaja tuli ulos kaapista! Vahingossa?

Olen törmännyt mielenkiintoiseen ilmiöön viime aikoina. "En karppaa, mutta en syö enää perunaa, pastaa, riisiä enkä vehnäjauhoja vatsani takia ja vältän myös sokeria, jos se vain on mahdollista! - En silti karppaa tai ainakaan (julkisesti) sitä tunnusta." Muutaman päivän päästä tuli juttua lounaseväistä erään toisen kanssa. Ykköseksi nousi kinkulla ja juustolla täytetty omeletti + rapea salaatti. Kun totesin, että itse valmistettu karppilounas on hyvin terveellinen vaihtoehto, niin ilme oli kauhistunut - HÄN ei selvästi tiennyt karppaavansa! Tavallaan hiilari- ja gluteiinitietoisuus tuntuu olevan in, mutta karppaus on out. Sitähän se leipäteollisuuskin jo totesi, että karppaus on vähentynyt, kun karppileivät eivät mene kaupaksi. Tosin tässä ei osattu vielä ratkaista sitä yhtälöä, että suurin osa karppaajista ei käytä viljatuotteita (gluteenia) lainkaan. Karppileivät ovat markkinamiesten leipiä, jotka jää hyllyyn ja historiaan joka tapauksessa - ja ihan syystäkin - niin maun kuin runsaamman gluteenipitoisuudekin takia. Seuraavaksi muotidieetiksi on nostettu gluteeniton ruokavalio, joka ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan haastaa jopa karppauksen. Miten niin? Karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio (LCHF) on monille gluteeniton ruokavalio, joka sopii myös erittäin hyvin keliaakikoille. Moni fibromyalgiaakin sairastava on saanut ruokavaliosta suuren avun - ihan näin vinkkinä mainittakoon.

Oli niin tai näin - ruoka herättää suuria tunteita tällä hetkellä ja melkein jokaisella on hyvin selkeä mielipide asiasta - niin karppaajilla kuin ei karppaajillakin kuin myös niillä, jotka eivät edes tiedä karppaavansa. Ravintoon liittyvä tietämys onkin sitten jo toinen asia.

Lääkäri Olli Sovijärvi tuli ulos kaapista ihan tietoisesti LiveLife-lehdessä. Hän kertoo suoraelkäisesti ja -sanaisesti ilman mitään kiertoilmauksia, että paleo-tyyppisellä ruokavaliolla voidaan ehkäistä ja hoitaa lähes kaikkia nykyajan elintasosairauksia kuten ylipainoa, MS-tautia, kilpirauhasen vajaatoimintaa, kroonista väsymystä, allergiaa. Lista on kovin tuttu allekirjoittaneellekin. Lisäksi tuodaan esille viljayliherkkyys, joka on yhdistetty mm. diabetekseen, keskivartalolihavuuteen, reumaan, Sjögrenin syndroomaan, tulehduksillisiin suolistosairauksiin, MS-tautiin, epilepsiaan, autismiin, skitsofreniaan ja jopa syöpään. Rohkea  ja erittäin tärkeä avaus ravintoasioihin, vaikka onhan näitä aikaansa edellä olevia ollut jo ennenkin - Antti Heikkilä, Andreas Eendeldt, Annika Dahlqvist, Sofie Hexeberg jne. Nyt kuitenkin artikkelissa tuodaan esille varsinaisen terveysruokavalion näkökulma! Samaisessa lehdessä toinen Sovijärven artikkeli käsittelee maitoa ja maitotuotteita evoluution näkövinkkelistä. Lehmänmaito on ollut käytössä vasta muutama tuhat vuotta ihmisrodun historiassa (333 sukupolvea) ja evoluution mittakaavassa se tarkoittaa noin yhtä sekuntia vuorokaudessa. Maidon laadulla on toki erittäin suuri merkitys ja vaikutus, joten kaupassa myytävän pastöroidun ja homogenoidun maidon terveysvaikutukset ovat hyvin kyseenalaisia verrattuna aitoon raakamaitooon.  Sama laatuero koskee myös prosessoituja maitotuotteita verrattuna raakamaidosta valmistettuihin tuotteisiin.

Ympäri mennään ja yhteen tullaan - kun ollaan oltu riittävän kauan eksyksissä, on viisasta palata lähtöruutuun - juurille. Ravintoasioissa kannattaa pitää (maalais)järki päässä ja jalat tukevasti maassa. Ei ole mitään uutta auringon alla - ja jos on, niin kannattaa miettiä, onko tämä kaikki terveyden kannalta hyväksi.


1 kommentti:

  1. Voiko tätä paremmin enää sanoa ! Olen vain niin täysin samaa mieltä kanssasi.

    VastaaPoista

Anna palautetta tai jätä yhteydenottopyyntö!