keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Karppaus - tulevaisuuden trendi

Sana karppaus on tullut tutuksi tänä syksynä yhä useammille – kiitos tiedotusvälineiden! Sanan varsinainen merkitys on vielä monelle melko epäselvä, mutta selkeä vakiintuminen suomen kieleen on olemassa, koska Kielitoimisto on lisännyt sanan ensi vuonna ilmestyvään uuteen suomen kielen sanakirjaan.

Jos silti mietit vielä, mistä moinen sana karppaus on peräisin, niin englannin kielessä carbohyrate tarkoittaa hiilihydraattia ja siitä usein käytetään lyhennystä carb esim. low carb ’vähähiilihydraattinen’ tai ’matalahiilihydraattinen’. Suomen kielessä karppaus tai verbi karpata kuvastaa juuri sitä, että hiilihydraatteja vähennetään ruokavaliosta. Englannin kielen ilamaisu Low Carb High Fat lyhennetään kirjainyhdistelmäksi LCHF, jolla tarkoitetaan ruokavaliota, jossa on hyvin vähän hiilihydraatteja ja suurempi määrä rasvaa. Karppaus sana ei sinänsä kerro vielä rasvan määrästä tai laadusta mitään – lieneekö syytä sitten tällä kymmenien vuosien rasvakammolla, joka ei salli ilmaisua runsasrasvainen. Joka tapauksessa karppaus ruokavalio käsittää sekä vähähiilihydraattisuuden että runsasrasvaisuuden. Kyse on rasvadieetistä - ei proteiinidieetistä, vaikka julkisuudessa niin usein väitetäänkin.

Karppausruokavalioon siirtyminen on usein pitkä prosessi. Tärkein osa aloituksessa on riittävä perehtyminen asiaan. Monet lähtevät liikkeelle kuulopuheiden varassa ja joutuvat usein heittämään pyyhkeen kehään jo heti parin päivän kuluttua. Yleisimpiä syitä ovat huono olo, energian puute, paino ei tipu vaan jopa nousee tai väsynyt ja vetämätön olo. Jopa neljän päivän kestänyttä karppausjaksoa ruoditaan ravitsemusterapeutin taholta peilaamalla virallisterveelliseen ruokavalioon. Tässä tapauksessa tietämättömyys lisää tuskaa. Kun ihminen vaihtaa ruokavalion eli polttoaineen kroppaan, niin on luonnollista, että kroppa reagoi ja useimmat edellä mainitut asiat ovat aivan luonnollista seurausta muutoksesta. Yleensä kroppa tarvitsee vähintään 3-5 vrk sopeutuakseen uuteen ravintoon – jotkut sopeutuvat nopeammin kun taas toisilla menee viikkoja siihen. Kaiken kaikkiaan elimistö vaatii sellaisen kolmen viikon pätkän varsinaiseen muutosvaiheeseen. On huomioitava, että esim. ruoansulatusentsyymit vaihtuvat, kun ravinnon koostumus vaihtuu olennaisesti. Tätä tietoa vasten on turha tehdä vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä neljän päivän karppauksella. Toinen asia, mikä nostetaan aina karppauksen yhteydessä esille, on kuitujen saanti. Nehän on todettu terveyttä edistäviksi ihan tieteellisestikin. Samalla unohdetaan tyystin, että kun jätetään se valtava hiilarimössömäärä pois ruokavaliosta, laskee kuitujen tarve samassa suhteessa. Kasvikset sisältävät tarvittavan määrän kuituja, kun hiilarit on minimissä.

Karppauksesta väitetään myös, että se ei sovi aktiivisesti liikkuvalle saati sitten urheilijalle. On toki selvää, että jos muutaman päivän karppauksen jälkeen, lähtee lenkille tai treenaamaan täysillä, on kokemus varmaan pettymys ja voimat vähissä. Tässäkin pitäisi ymmärtää ottaa aikalisä ja antaa kropan sopeutua ensin ravintomuutokseen. Tunnen henkilökohtaisesti esim. yhden harrastelija- maratoonarin, joka alkoi karpata reilu vuosi sitten ja palaute on ollut pelkästään positiivista. Juoksu kulkee keveämmin kuin koskaan ja tulokset vain paranevat. Saati sitten ruotsalaiset huipputriatlonisti Jonas Colting, nyrkkeilyn maailmanmestari Jimmy Lidberg tai ampumahiihtäjä olympiakultaa voittanut Björn Ferry. He kaikki kolme ovat vaihtaneet ruokavalionsa vähähiilihydraattiseen ja runsasrasvaiseen (LCHF) ja saavuttaneet parempia tuloksia ravintomuutosten avittamina. Tarvitaan vain riittävästi tietoa ja ohjausta, miten karppauksen ja aktiiviurheilun voi yhdistää.

Vuosi 2011 ja erityisesti syksy jää mieleen karppauskeskustelusta enkä näe laantumisen merkkejä vuoden 2012 edetessä. Karppaajat saavat oman lehtensä Fit karppaajan, joka ilmestyy heti vuoden alkajaisiksi 4.1. Olen saanut olla lehden teossa mukana ja olen täysin vakuuttunut siitä, että lehti myydään loppuun lyhyessä ajassa. Kannattaa pitää silmät auki vuoden alussa lehtihyllyjen äärellä. Karppaus ei ole mikään muoti-ilmiö, vaan tulevaisuuden terndi, joka perustuu loogiseen ajatteluun terveellisen ja luonnollisen ruoan puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta tai jätä yhteydenottopyyntö!